Bemutatkozás

Webxercices Klub

Bekezdések

A szöveg előkészítése

A felső menüsor gombjai

A rendezés

Az alsó menüsor gombjai

Rövid szövegek

A szöveg előkészítése

"Enigma" szövegfejtő játék

"Puzzle" szövegrendezés

Feleletválasztós tesztek

Az 5dTxl programcsalád

Linkek

 

 

Bemutatkozás

illusztráció

A nevem tényleg Game (persze nem így írom alá a NAV-nak. A keresztapám egy gimnáziumi osztályom volt). Foglalkozásomra nézve nyelvtanár vagyok. Most azt kérdezed, hogy miért ír egy nyelvtanár számítógépes programokat? Ezt a kérdést én is feltettem magamnak, és azt a választ sikerült találnom, hogy azért, mert szórakoztat .
.
Valamikor az őskorban, amikor az emberek fele még a fákon élt, a másik fele pedig kőbaltával járt dolgozni, a számítógépek képernyője fekete volt és egy apró kis kurzor villogott rajta. Szóval kb. 25 éve az iskolában, ahol dolgoztam, leselejteztek egy-két gépet, így én is szereztem egyet. Gondosan elhelyeztem az íróasztalomon, és boldog voltam, hogy milyen modern ember vagyok. Néha bekapcsoltam, de a kibernetika meghódításában ennél tovább nem jutottam. Aztán egy kissrác, aki vendégségben volt nálunk, odaült hozzá, és másodperceken belül csodálatos kaleidoszkópok ugráltak a képernyőn.
.
Irtózatosan butának és elmaradottnak kezdtem érezni magam, és elhatároztam, hogy bosszút állok és megtanulok programozni...
.

.

 

Webxercices bekezdések

A "bekezdések" menüpont alatt olyan programokat találsz, amelyben az általad kiválasztott szöveget a bekezdéseket alapul véve összekeversz, majd megpróbálod emlékezetből illetve a szöveg értelmezésének segítségével újból sorba rakni.
Az első feladat megfelelő szöveg keresése. Ebben segíthet az INFÓ > LINKEK menüpont alatt található LINKEK menü.A szöveg előkészítése


1. A BEKEZDÉSEK- ben először a kiválasztott szöveget kell a szövegablakba (ahol a magyarázó szöveget látod) bemásolni. A szöveg lehet balról jobbra írt, vagy jobbról balra írt.
Az ilyen típusú feladat sok nyelvvizsga része, és remek nyelvgyakorlás, hiszen figyelmesen és alaposan kell a szöveget tanulmányozni, hogy az eredeti sorrendet megtaláld.

2. A szöveg előkészítése abból áll, hogy egy adott internetes oldalon kiválasztasz egy olyan szöveget, amelyet tanulmányozni akarsz (a szöveget be lehet írni szövegszerkesztővel is, vagy beszkennelni). Ezután a szöveget többször is figyelmesen elolvasod, a bemásolandó részt a bal egérgomb lenyomásával és a jel végighúzásával kijelölöd, majd a jobb egérgomb lenyomásával megjelenő menüből a MÁSOLÁS parancsot kiválasztod.

3. Ezután a Webxercices oldalon a BEKEZDÉSEK menüpontra kattintasz. A kinyíló oldalon kitörlöd az ott lévő magyarázó szöveget a SZÖVEG TÖRLÉSE pontra kattintva. Ezután az egérmutatót a szövegmező fölé viszed és a jobb egérgombbal kattintva a megjelenő menü BEILLESZTÉS pontját választod.

4. Ezután a szöveg már a helyén van. Ha eleve hét bekezdést jelöltél ki, az ELLENŐRZÉS-re kattintva már kezdheted is a munkát. Ha nem, esetleg folyamatos szöveget akarsz felbontani, vidd a kurzort (villogó jel) az elválasztás helyére és kattints a KETTŐSKERESZT BESZÚRÁSA pontra.

5. A sikertelen ellenőrzéskor a szöveg folyamatosan jelenik meg, és látsz pár kettőskeresztet. Ezekből hét kell legyen! Adj hozzá, vagy törölj ki párat, hogy hét legyen. Az ellenőrzés segít ebben!

6. Amikor elkezded a munkát a beragasztott szöveg eltűnik, és helyette elolvashatod a használat menetét. (Javaslom, kezdd a magyarázó, beszámozott szöveggel a kipróbálást!)
A felső menüsor gombjai

(ezeket az előkészítésnél lehet használni)


Szöveg törlése: A szövegablakba beírt teljes szöveget lehet kitörölni.

# beszúrása: A bekezdéseket még ellenőrzés előtt szövegszerkesztési módszerekkel lehet kialakítani. Ellenőrzés után azonban csak # beszúrásával: A kettőskereszt új bekezdésnek felel meg, a bekezdések végét jelenti. Hét darab kell legyen a szövegben.

Ellenőrzés: Akkor lehet a rendezést elkezdeni, ha a 7 bekezdés ki lett alakítva. Ennek ellenőrzését lehet ezzel a gombbal elvégezni.

Háttérszín:Ha a szemednek kellemesebb háttérszínt akarsz, kattints erre a gombra.


Rendezés


A rendezés során a baloldali nyilak mellett lévő bekezdést lehet feljebb vagy lejjebb mozgatni. Kattints a megfelelő irányba mutató nyílra a bal egérgombbal!


Az alsó menüsor gombjai


: (a munka közben használod)

Jó helyen van?: A megfelelő helyen lévő bekezdés fekete marad, a piros a rossz pozíciót jelenti .

Helyes sorrend: Ha nem helyes a sorrend, a balra megjelenő nyíl és piros vonal jelzi a problémát, a bekezdés kék színű.

Komplex ellenőrzés: Az előző két ellenőrzést egyszerre végezheted.

Készen vagyok: Amikor szerinted helyre állt a megfelelő sorrend, kattints ide a befejezéshez.

 

Webxercices rövid szövegek

A rövid szövegek segítségével játszva memorizálhatsz, gyakorolhatsz, elemezhetsz rövid szövegeket. A szöveget a nyelvi szintednek megfelelően válaszd ki. Segítségül megnézheted a "Linkek" oldalon található forrásokat.A szöveg előkészítése:


Először egy szövegablakot látsz, ezzel az utasítással, amit most olvasol. Az oda beírt szöveg helyére írj be vagy másolj be egy olyan, minimum 150, maximum 600 karakterből álló szöveget, amelyben maximum 100 szó és írásjel van. A szöveg lehet magyar, angol, francia, olasz, spanyol vagy portugál. A szöveg folyamatos legyen! ( a versforma el fog tűnni). A lenti betűkre kattintva, azokat beragaszthatod a kurzor helyére. A beírt szöveget, ha készen vagy, ellenőrizned kell (ELLENŐRZÉS), csak azután választhatsz programot.
Enigma szövegfejtő játék:


A játék célja, hogy a # jelekkel eltakart szöveget megfejtsük. A megfejtést a felső szövegmezőbe kell majd írni. Minden # sorozathoz azzal megegyező hosszúságú szó tartozik. Segítségként az emlékezeteden, a szöveg nyelvi elemzésén kívül (névelők, nagybetű-kisbetű...) pluszinformációkat kérhetsz a menügombokra kattintva. Amikor bekapcsolsz egy funkciót, egy adott szóra kattintva megjelenik a kért információ. Amikor így kérsz tájékoztatást, csökken az a kredit, amely a rendelkezésedre állt induláskor. Ha elfogy a kredited, nem tudod a szöveget megfejteni.

A KREDIT összege megfelel a szószám nyolcvanszorosának.

EGY BETŰ - Megnézheted a szavak első betűjét, ha a szó legalább két betűből áll. (5pont)
MAGÁNHANGZÓ – A szó magánhangzóit láthatod. (20 pont)
KEVERT – a szó betűi keverve jelennek meg. (40 pont)
EREDETI – Ha végképp nem boldogulsz, megnézheted az eredeti szót, miután erre a gombra majd az adott szóra kattintottál. (80 pont)


A fenti EGY SZÓ-ÖSSZES: Választókapcsolóval az összes szóra, vagy egy adott szóra kérheted a segítséget. Ilyenkor a kredited az összes szó adott értékével csökken!!

A SZIGORÚ-LAZA kapcsoló megengedi, hogy a nagybetűket ne vegye figyelembe az értékelés...

A BEÍRÁS-nál először fent, a szövegmezőben be kell írnod a megfejtést, majd arra a szóra kell kattintanod, amelyikre a megoldást adtad. Az alul lévő, a különböző nyelvekben használt betűk, egyszerű rákattintással a kurzornál bemásolódnak a szövegbe.


Feleletválasztós teszt


Egy Webxercices feleletválasztós teszt pontosan olyan, mint bármely feleletválasztós teszt, azzal a különbséggel, hogy teljesen más... Minden egyes ###### jelsorozat mögött négy választási lehetőség rejlik. A szavakra kattintgatva láthatóvá válnak az egyes alternatívák. A jó munka jutalma, hogy előtűnik az eredeti szöveg. Egy ilyen teszt megtanít valóban szövegben gondolkodni, ügyelni a nyelvhelyességre és szóhasználatra. Lehet, hogy egy mondatrész önmagában helyes lenne, azonban a szövegbe nem illik értelmi, vagy nyelvtani okokból. (Lehet, hogy egy napon a nyelvvizsgákon is fogtok hasonló teszttel találkozni???)

A munka előtt kiválasztandó "vizsga üzemmód" azt jelenti, hogy addig nem lehet ellenőrzést kérni, míg az összes kérdést (szót) nem nézted meg. A "gyakorló" funkciót úgy választhatod, hogy a kérdésre a "mégse" választ adod. Ilyenkor bármely pillanatban kérhetsz ellenőrzést. Természetesen a hibáid számába bele fog számítani az összes, még megválaszolatlan szó (ezért az utolsó próbálkozás eredménye fent, az információs sorban, külön jelenik meg).Puzzle szövegrendezés


A szöveg szavai összekeverve jelennek meg. A sorba rendezéshez csak az emlékezeted és a szöveg nyelvi elemzése segít. A szavakat egymás után, az eredeti sorrendben kell a helyükre tenned. A szerinted a sorban következő szót keresd ki az összekevert szavak között, majd kattints rá. Ha eltaláltad, zöld színnel jelenik meg, ha nem, akkor is a jó szó látható, de a program kék színnel jelöli a tévedést. Az eredmény állását a felső sorban láthatod.

A háttér színeit itt is állíthatod. Az eredményt elmentheted a Befejezés gombra kattintva és a keresődben a "Teljes oldal mentése" opciót választva.

 

 

Webxercices klub

Valójában egy blogot szeretnék azok figyelmébe ajánlani, akiknek észrevételei, kérései vannak nyelvi játékaimmal kapcsolatban. Ide kattintva elérheted ezt a blogot.

 

 

5dtxl programcsalád

A Webxercices elődjeként készült. Rengeteg érdekes tesztet készítettem több nyelven. Az online nyelvoktatás lehetőségeit próbálgattam. Több tízezer látogatást regisztráltam. Próbáld ki Te is! Ide kattintva elérheted az 5dtxl programokat.

 

Linkek

 Linkek - forrásanyagok

A Webxercices programokat legkönnyebben azok használhatják, akik bármilyen szöveggel tudnak dolgozni. Azok számára, akik A1 - B2 szinten vannak, összeállítottam egy lapot, amelyen olyan szövegek linkjeit lehet találni, amelyek alkalmasak a Webxercices-szel való gyakorlásra. A könnyebbség kedvéért a nyelveket és nyelvi szinteket elkülönítettem. Remélem, a lista bővülni fog az általatok beküldött tippekkel! .

 

 

 Copyright 2006-2014 G&G Bt, Minden jog fenntartva!